Svalbard skiltstasjoner - Signs of Svalbard
Informasjonsstasjoner med tydelig stedsidentitet
Informasjonsstasjonene bidrar til destinasjonsbygging av Svalbard og tilbyr både besøkende og fastboende mer kunnskap om lokal natur- og kulturhistorie, miljøregelverk samt bynære opplevelser og attraksjoner. Ambisjonen har vært å videreutvikle Longyearbyen som opplevelsesarena både for tilreisende turister og fastboende innbyggere.
LINK Arkitektur har hatt ansvar for arkitekturfagområdet for de nye informasjonsstasjonene i Longyearbyen på Svalbard, og har som underleverandør til Tibe-T jobbet sammen for å skape helhetlig gode løsninger. Oppdraget er i regi av Visit Svalbard, Sysselmannen på Svalbard og Longyearbyen lokalstyre.
Skiltstasjonene består av syv plattformer som har en gjennomtenkt og helhetlig sammenheng, og er strategisk plassert slik at de utgjør en kort, middels og lang byrunde. Stasjonene er plassert langs byrunden i Longyearbyen og skal trekke folk til området og skape større interesse for Svalbards unike historie.
Idéen er basert på «det som er under, og det som er over», i betydning av «det vi ikke kan se, og det vi kan se». Det vi ikke kan se er permafrosten som befinner seg under jorden og presses opp av bakken, og det vi kan se er all bebyggelse over bakken som står på påler fordi bakken er i konstant bevegelse. Disse karakteristikkene gjenspeiler seg i skiltenes plattformer som er formet slik at de gir inntrykk av at de kommer opp av bakken. Mens de smale informasjonssøylene oppå plattformene gjenspeiler pålene som hele byen er bygget på.
Innholdet på skiltsøylene forteller om den spesielle arktiske naturen, om historien til byen og menneskene som har skapt den. Skiltenes fysiske utforming og design er utviklet med tanke på å virke minst mulig dominerende i omgivelsene, med nøkternt, tidløst og elegant design, og samtidig skal det vekke nysgjerrighet og interesse. Motivene eksponeres ulikt fra forskjellige vinklinger – og symboliserer det man ser og det man ikke ser.
Informasjonsskiltene er utført i glass, delvis transparente med en høy og smal form. Skiltene er belyst i sokkel med farge tilpasset det særegne lyset som er på Svalbard og i Longyearbyen. På glasset er det trykket tekst og motiv av arktisk dyreliv, med et lett uttrykk i hvitt, grønt og blått som harmonerer med omliggende natur på Svalbard.
Prosjektet er finansiert gjennom statlige verdiskapningsmidler som er øremerket prosjekter som skal bidra til utvikling av attraksjoner for reiselivet samt tilrettelegging og formidling av kulturminner.
Stasjonene er plassert langs byrunden i Longyearbyen og skal trekke folk til området og skape større interesse for Svalbards unike historie. Foto: Tommy Dahl Markussen
Informasjonsskiltene er utført i glass, delvis transparente med en høy og smal form. Skiltene er belyst i sokkel med farge tilpasset det særegne lyset som er på Svalbard og i Longyearbyen. Foto: Tommy Dahl Markussen
Innholdet på skiltsøylene forteller om den spesielle arktiske naturen, om historien til byen og menneskene som har skapt den. Foto: Tommy Dahl Markussen
Skiltene er plassert langs byrunden og den fysiske utformingen av plattformene gir inntrykk av at de kommer opp av bakken. Illustrasjon: LINK Arkitektur.