Boligområde ved fjorden med lave bygg med grønne oppholdssoner og badebrygge og hoppetårn.

Spro havn

En perle ved Oslofjorden

Det gamle steinbruddet på Nesoddens vestside fylles nå med nytt liv. Her vokser det frem boliger, en molo, brygge og næringsvirksomhet.  I samarbeid med Bolig og Eiendomsutvikling as, Merkantilbygg as og Hersleth Entreprenør as har LINK arkitektur as utviklet boligprosjektet som vil bli et nytt tettsted på Nesodden. 

Et steinbrudd blir til boliger 

Spro Steinknuseri ble anlagt omkring 1900. Her ble pukk og singel fra Sprobruddene slept på lektere til Christiania der nye bygg trengte materialer for at hovedstaden kunne vokse frem. Nesoddens lange kystlinje og fjorden som hovedfartsåre bragte både stein, tømmer og is ut i den store verden. Virksomheten i steinbruddene i Spro ble nedlagt på 1960-tallet. 

Store infrastrukturtiltak er gjennomført for å løse prosjektet. Dette inkluderer en 2,5 km gang- og sykkelvei til Fagerstrand, ny hovedvei til bryggeanlegget (med 60 m høydeforskjell) som skal overtas av Nesodden kommune, samt et avløpssystem med sjøledning over Oslofjorden.

Tilknytningen til fjorden og vannet er en stor kvalitet, og båthavna og moloen vil danne 300 båtplasser når prosjektet står ferdig. For å verne om naturområdene og kystlinjen som preger Spro i dag, skal all parkering legges under bakken.  

I tett samarbeid med arkitekt har landskapsavdelingen utformet utomhusområdene til alle boligbyggetrinn, kyststi og kaiområde. Det vil opparbeides en mindre park med badestrand, en kajakkbrygge og en torgplass med stupetårn og badeanlegg. Dette knyttes sammen gjennom sosiale soner som benkeplasser, lekeplasser og en sandvolleyballbane, forbundet med kystkulturstien som vil lede turgåere frem til Spro-gruvene.

 

 

 

Vis mindre
En forutsetning for å lykkes er å arbeide med naturen og med terrenget, og arbeide med kvalitetene som finnes på tomta. Utearealer, lys, luft og materialkvaliteter skal føles og oppleves, samtidig som bygget skal fremstå dempet fra sjøen som en naturlig del av terrenget. For å oppnå dette trappes byggene ned mot syd og vest. En arbeider med en oppbrutt silhuett med ulike fasadevariasjoner, og fargepaletten i tegl, puss og tre som vil bli brukt i fasadene håndplukket med basis i de stedlige og naturlige fargetonene. Slik sys prosjektet sammen med terrenget og gis en egenart som skal prege Spro Havn.
Geir Odd Målsnes, arkitekt.

Alle leilighetene vil ligge vestvendt, noe som gir rikelig med sol og flott utsikt over Oslofjorden og innseilingen til hovedstaden. Hver bolig vil ha romslige, solrike terrasser og en utsikt som gir smaken av litt ferie, hver eneste dag. 

Prosjektet vil bestå av rundt 400–450 leiligheter ved ferdigstilling, samt 300 båtplasser. 

Vil du vide mere om projektet?