Attendo Liljanshöjden, LINK Arkitektur

Liljanshöjdens äldreboende

Modernt äldreboende med omsorg om det kulturhistoriska arvet

På en höjd i Bredäng ligger Liljanshöjdens äldreboende. Här har vi, tillsammans med Hemsö och Attendo utformat ett modernt äldreboende helt i trä, med fokus på närhet till naturen och det historiska arvet.

Attendo Liljanshöjden, LINK Arkitektur

Rådgivning i tidigt skede

På platsen stod redan ett demensboende, men verksamheten hade behövt flytta på grund av byggnadernas dåliga skick. Uppdraget var därför att utreda olika alternativ för att återskapa ett äldreboende, denna gång för nutid och framtid. I en involverande process analyserades området, platsen och status på befintlig byggnad. Stor omsorg lades vid den kulturhistoriskt klassade platsen, med respekt för intilliggande bebyggelse och området som helhet. Såväl om- som nybyggnation studerades inom och utanför befintlig detaljplan. En exploateringsanalys genomfördes med fyra olika förslag, däribland ett alternativ som omfattade möjliga tillägg utöver vård- och omsorgsboende. Processen ledde dock fram till att det mest lämpliga alternativet var att riva befintlig byggnad till förmån för att kunna bygga ett nytt ändamålsenligt boende för äldre, vilket också tillstyrktes av Stadsmuseet. Därmed vidareutvecklades det förslag som innebar nybyggnation inom befintlig detaljplan genom inventering, platsbesök, workshops och nära dialog med fastighetsägare, vårdtagare m.fl.

Funktion och organisation knyts samman

Vårdboendets består av 64 bostäder, som binds sammans av ett socialt nav. Detta bjuder in till spontana möten mellan de boende och personal från olika avdelningar. De centralt placerade gemensamma funktionerna och närheten mellan avdelningarna underlättar logistiken och kommunikation i personalgruppen. Sjuksköterskeexpedition, avdelningschef och personalrum är alla placerade i anslutning till det sociala navet för att vara nära de boende och en naturlig del av det dagliga arbetet. De har god överblickbarhet över dagrum och mot boenderum, vilket bidrar till persontryggheten.

Ett personcentrerat arbetssätt stödjs av den öppna planlösningen, då möjligheten för möten med alla medarbetare i organisationen blir mer tillgänglig. Att fastigheten endast består av två våningsplan, som kopplas samman med den öppna ytan i entrén är ytterligare aspekter som underlättar flöden och logistik.

Arkitektonisk gestaltning möter kulturhistoria

Fastigheten är grönklassad och Stadsmuseets kulturhistoriska motivering hänvisar till tidstypisk arkitektur med långa och kubistiska, oregelbundet utplacerade byggnadskroppar samt naturlandskapet med gångbryggor, utsiktsterrasser och den tidstypiskt strikta innergården. När vi även adderar en välkomnande entré, mer grönska, gemensamma ytor, tillgängliga utomhusmiljöer, gott om dagsljus och vackra utblickar främjar vi också den sociala hållbarheten.

Fasaden är klädd i trä, där en variation i panelens dimensioner och ytbehandling skapar ett mjukt, levande formspråk. För att skapa mer ljus och användbar yta sänktes innergården en våning. Här återskapades sedan originalträdgården. Naturlandskapet invid byggnaden har med sina gångbryggor och sina utsiktsterrasser en mycket särpräglad utformning. Även den tidstypiskt strikta innergården är utformad med mycket stor omsorg.

Med omsorg om de boende på Liljanshöjden har alla lägenheter försetts med fönster med låg bröstning så att de kan se ut även om de är sängliggande.

Trästomme och återbruk

Att värna om kulturhistoriska värden ger en stark koppling till platsen och historien. När vi även adderar tillgänglighetsanpassning, en nära koppling till naturen och en generös uteplats med plats för grönska och möten främjar vi också den sociala hållbarheten. Den stärks ytterligare genom det sociala navet för en kvalitativ inomhusvistelse.

Byggnaderna har en stomme är av trä och även balkongplattor och fler invändiga detaljer utgörs av trä. Skyddsrum och delar av källaren i de befintliga byggnaderna har bevarats och dessutom återbrukades en del byggnadsmaterial från rivningen. Taken är försedda med solceller för att minska klimatpåverkan under driftskedet. Projektet ska certifieras enligt NollCO2. Sammantaget är det en hållbar, samtida byggnad med tydliga referenser och kvalitéer från ursprungliga den anläggningen.

Attendo Liljanshöjden, LINK Arkitektur
Attendo Liljanshöjden, LINK Arkitektur
Det här är ett bra exempel på framtidens äldreboende, med loungekänsla i entrén och genomtänka material och färger både i lägenheterna och i de gemensamma utrymmena
Daniel Ekman, verksamhetschef Attendo
Attendo Liljanshöjden, LINK Arkitektur

Les mer

Vil du vite mer om prosjektet?