Steinerskolan

Steinerskolen i Fredrikstad
Foto: Jiri Havran
Steinerskolen i Fredrikstad
Foto: Jiri Havran
Steinerskolen i Fredrikstad
Foto: Jiri Havran
Steinerskolen i Fredrikstad
Foto: Jiri Havran
Steinerskolen i Fredrikstad
Foto: Jiri Havran
Steinerskolen i Fredrikstad
Foto: Jiri Havran
Steinerskolen i Fredrikstad
Foto: Jiri Havran
Steinerskolen i Fredrikstad
Foto: Jiri Havran
Steinerskolen i Fredrikstad
Foto: Jiri Havran
Steinerskolen i Fredrikstad
Foto: Jiri Havran
Steinerskolen i Fredrikstad
Foto: Jiri Havran
Steinerskolen i Fredrikstad
Foto: Jiri Havran
Förra Nästa

Steinerskolan

Steinerskolan är placerad i en södervänd sluttning, precis invid en skogskant. Det är här - vid träden, stenarna och bäcken - som eleverna tycker bäst om att leka. För att bevara de värdefulla lekytorna, markens fjällformationer och bäckens naturliga rörelse, har skolbyggnaden lyfts upp på pålar och svävar över markytan.

Skolans undervisningsrum utgörs av fyra volymer där funktionen är läsbar från utsidan. Undervisningsrummen har femkantiga planlösningar och generös takhöjd. Invändigt är väggar och tak klädda i träpanel, där taken vitlaserats för att optimera ljusförhållandena. Fasaden är klädd i betong, trä och korroderat stål. Materialen är i mesta möjliga mån obehandlade, för att framhäva deras naturliga och obearbetade utseende. Huvudmaterialet är Kebony, ett trämaterial bestående av gran som är impregnerat genom en metod som gör virket underhållsfritt i flera decennier.

Belysning och möblering har tagits fram för att ge stöd åt efter skolans pedagogiska inriktning, baserad på Rudolf Steiners teorier om barns lärande (Waldorf-pedagogik).

Kontaktperson

Martin Ebert
Martin Ebert Avdelningschef, Arkitekt
Kontor:
Fredrikstad
Tel:
+47 995 43 185
meb@linkarkitektur.no
Uppdragstyp: Nybyggnad Plats: Gunbjørgsveien 1, Rolvsøy Kund: Stiftelsen Steinerskolan Fredrikstad Bruttoarea: 500 m2 Status: Färdigställt 2016 Samarbetspartner: Multiconsult Tjänster: Arkitektur Miljöaspekt: TEK10, Energiklasse B (norsk klassning)