Nordahl Grieg Gymnasium

Nordahl Grieg Gymnasium
Foto: Hundven-Clements Photography
Nordahl Grieg Gymnasium
Foto: Hundven-Clements Photography
Nordahl Grieg gymnasium
Foto: Hundven-Clements Photography
Nordahl Grieg gymnasium
Foto: Sigurd Opheim
Nordahl Grieg gymnasium
Foto: Hundven-Clements Photography
Nordahl Grieg Gymnasium
Foto: Hundven-Clements Photography
Nordahl Grieg gymnasium
Foto: Hundven-Clements Photography
Nordahl Grieg gymnasium
Foto: Hundven-Clements Photography
Nordahl Grieg gymnasium
Foto: Hundven-Clements Photography
Nordahl Grieg gymnasium
Foto: LINK arkitektur
Nordahl Grieg gymnasium
Foto: LINK arkitektur
Förra Nästa

Nordahl Grieg Gymnasium

LINK arkitektur står för både arkitektur och inredning på denna skola, efter en tävlingsvinst 2006.

I början av 2006 anordnade Hordalands län en arkitekttävling om en ny gymnasieskola i stadsdelen Sørås i Bergen. Av de sju redan kvalificerade deltagarna utsågs LINK arkitektur och Smedsvig Landskapsarkitekter AS:s bidrag "Cote" till vinnare.Omfattande kunskap om skolverksamhet och en utmärkt lösning för utomhusmiljön betonades. Tävlingsteamet bestod av LINK arkitektur som ansvarade för arkitekturen, Smedsvig Landskapsarkitekter AS som ansvarade för landskapet och MIR visuals och Ole Krogness som ansvarade för visualiseringen.

"Projektet kännetecknas av en god lösning i huvudsak och ger ett omedelbart tilltalande intryck”, enligt juryns utlåtande.

Att skapa bra miljöer för ungdomar är en av de viktigaste uppgifterna vi har i samhället. Huvudsyftet har varit att skapa en modern och framtidsinriktad skola, med utvecklingsmöjligheter som också tar hänsyn till morgondagens utmaningar. Samtidigt betonades vikten av att skapa en funktionell och vacker skola, en trevlig plats att vistas i för elever och lärare. Vidare var det viktigt att ge byggnaderna en funktionalitet där skolans nuvarande och kommande behov kan utvecklas.

Universell design
Projektet fokuserade redan från start på universell design med tillgänglighet för alla målgrupper. Funktionshindrade ska kunna förflytta sig på samma villkor som alla andra. Nordahl Griegs gymnasieskola är dessutom anpassad för hörselskadade.

Arkitektoniskt uttryck
Byggnadens arkitektur är anpassad efter användarna som ska vistas i skolan. Den ska symbolisera ungdomlig energi: dynamisk, självsäker, färgsprakande, fräsch och utmanande. Ett kopparband omsluter byggnadens transparenta volym och gör att den känns lätt och dynamisk.Glasfasaden framhävs med smala fält av färgat glas.

Inredningen
Ett färgkoncept som interagerar med arkitekturen ligger till grund för inredningen.I klassrummen, där det är färgade glaspartier i fasaden och dörrarna, är inredningen begränsat till svart och vitt för att framhäva färgspelet av ljus som lyser igenom glaset. I de gemensamma utrymmena fångas färger upp i möbler med monolitisk design. Varken vestibulen, aulan, matsalen, personalrummen eller biblioteket har möbler i starka färger utan samspelar med färgerna i resten av byggnaden.

Kontaktperson

Grethe Haugland
Grethe Haugland Avdelingschef Bergen, Arkitekt
Kontor:
Bergen
Tel:
+47 480 95 470
gh@linkarkitektur.no
Uppdragstyp: Nybyggnad Plats: Steinsvikvegen 422 , Rådal Kund: Hordaland Fylkeskommune Bruttoarea: 14 000 m2 Status: Färdigställt 2010 Samarbetspartner: Smedsvig Landskapsarkitekter Tjänster: Arkitektur / Inredningsarkitektur / Byggadministration / Tillgänglighetsanpassning / BIM / Beskrivning Arkitekturpris: UU (universal design) - den bäst anpassade byggnaden för hörselskadade 2012, Bergen kommuns arkitektur- och stadsbyggnadspris 2011 och nominerad till Bergen kommuns arkitekturpris 2010