Destination Lauvvik

Destination Lauvvik, Sandnes
Destination Lauvvik, Sandnes / Illustration: LINK arkitektur, K2 Visual
Destination Lauvvik, Sandnes
Destination Lauvvik, Sandnes / Illustration: LINK arkitektur, K2 Visual
Destination Lauvvik, Sandnes
Destination Lauvvik, Sandnes / Illustration: LINK arkitektur, K2 Visual
Förra Nästa

Destination Lauvvik

Rogaland län i sydvästra Norge är ett populärt resmål för turister från hela världen. De reser hit för att se de kända vyerna från fjällplatån Preikestolen och uppleva det vackra fjordlandskapet. LINK arkitektur har fått uppdraget att ta fram en förstudie som undersöker möjligheterna att skapa en attraktiv turistdestination som tillvaratar den ökande besöksströmmen.

På uppdrag av Sandnes fastighetsförening har LINK arkitektur arbetat fram ett skissförslag för en ny turistdestination vid färjeläget Lauvvik. Färjeläget ligger strategiskt till för turistlogistiken, med vackra vyer över fjordlandskapet och närhet till flera sevärdheter. Destination Lauvvik föreslår etablering av flera olika typer av aktiviteter och program, riktade till turister men också tänkta som utflyktsmål för de boende i regionen. Bland utbudet finns spahotell, restaurang, stugor, husbilscamping och småbåtshamn. Förslaget omfattar också lösningar för att kunna erbjuda vattenaktiviteter som paddling, bad och segling samt idéer om kulturupplevelser relaterade till regionens historia. Målet har varit att Lauvvik ska fungera som ett självständigt besöksmål i sig men också som nav för besökare till omkringliggande sevärdheter.

Tanken bakom arkitekturen har varit att förstärka de olika landskapstypernas karaktär, med enkla men kraftfulla byggnadsvolymer som förhåller sig till terräng och växtlighet. Byggnaderna knyts samman av ett nät av stigar med strategiskt utplacerade upplevelser som tillsammans gör Destination Lauvvik till ett resmål i sig. En av de större, tongivande byggnaderna rymmer ett spahotell, utformat som tre cirkulära volymer som följer det sluttande landskapet. Utanför hotellet är vindbyarna starka och naturen orörd, i byggnadens mitt anläggs vindskyddade planeringar.

Gömt bland träd i sluttningarna, byggs ett antal mindre trevåningsstugor. De höga volymerna sträcker sig ovanför trädtopparna för att ge de boende optimal utsikt över fjordlandskapet.

Kontaktperson

Henriette Sagland
Henriette Sagland Avdelningschef Stavanger, Civil Arkitekt
Kontor:
Stavanger
Tel:
+47 994 52 312
hs@linkarkitektur.no
Uppdragstyp: Nybyggnad Plats: Lauvvik, Sandnes Kund: Sandnes tomteselskap Status: Förstudie 2018 Tjänster: Arkitektur