Skandionklinikken

Skandionkliniken
Hundven Clements Photography
Skandionkliniken
Hundven Clements Photography
Skandionkliniken
Hundven Clements Photography
Skandionkliniken
Hundven Clements Photography
Skandionkliniken
Hundven Clements Photography
Skandionkliniken
Hundven Clements Photography
Skandionkliniken
Hundven Clements Photography
Skandionkliniken
Hundven Clements Photography
Skandionkliniken
Hundven Clements Photography
Forrige Neste

Skandionklinikken

På en høyde i sentrum av Uppsala har et nytt bygg tatt form: Skandionkliniken, Nordens første kreftklinikk for behandling med protoner. I tilknytning til klinikken oppføres et pasienthotell med 86 dobbeltrom. Bak dette unike samarbeidsprosjektet står syv landsting og Akademiska Hus. LINK vant i 2007 et parallelloppdrag med et forslag som utnyttet tomtens byggbare flate maksimalt, og som ga Uppsala et nytt profilbygg med et solid og høyteknologisk indre. Klinikken åpnet i 2015 og vil behandle omtrent tusen pasienter i året.

Akademiska Hus inviterte i 2007 LINK til et parallelloppdrag om Skandionkliniken i Uppsala, i konkurranse med tre andre arkitektkontorer. I løpet av konkurransen ble programmet utvidet til å omfatte ytterligere ett bygg, som senere skulle bli et hotell. Vi sto overfor en spennende arkitektonisk utfordring der vi skulle forene alle de komplekse byggetekniske kravene og funksjonene med en svært avansert strålebehandling, forberedelsesrom, kontorer, konferanserom, et hotell og en restaurant. Sammen skulle alt dette danne en hyggelig, effektiv og omsorgsfull helhet for pasienter, ansatte og besøkende. Å kunne samle så mange ulike virksomheter under samme tak har vært den bærende arkitektoniske ideen i prosjektet.

LINKs vinnerforslag inneholdt en planløsning med en effektiv prosessflyt. Vi ga klinikken et helhetlig uttrykk og en tydelig identitet, som ikke bare bekrefter klinikkens betydning og kapasitet, men også det banebrytende samarbeidet som har gjort oppføringen mulig. Bygningens vertikalt utformede fasader hilser den besøkende velkommen allerede på avstand. Den opphevede og luftige hotellbygningen har fått et skjørt uttrykk ved bruk av perforerte aluminiumsplater med mønstre inspirert av blondegardiner. Den mer lukkede klinikkdelen i inngangsplanet fanger opp det samme mønsteret på betong og glass i et spill mellom tildekket privatliv og helsebringende utsyn.

En protonbehandlingsklinikk krever høy sikkerhet, og IBA, som leverer strålingsutstyret, har stilt svært avanserte tekniske krav til bygningens strålingsdel, med opptil 3,5 meter tykke strålingsbeskyttende vegger av jernbetong. Med en effektiv pasientflyt kan flere pasienter behandles ved klinikken. Det har vært et sterkt ønske om å skape et innemiljø som ikke gir assosiasjoner til sykehus. Dette har inspirert oss til så langt som mulig å arbeide med naturlige materialer. Lyse vegger og lakkerte treribbpaneler møter en fargesterk palett laget av kunstneren Filippa Arrias. I samspill med naturlig lys og dagslyssimulering gir fargene pasienter og ansatte energi. En nøye utformet hage er sentralt plassert mellom venterommet og postoperativ avdeling.

Det miljøklassifiserte hotellet har 86 rom og utsikt over hele byen. Hotellets ruvende volum bekrefter anleggets identitet. De perforerte fasadeplatene i metall med vindusnisjer gir bygget et menneskelig uttrykk og en tekstilaktig følelse. Klinikkens naturlige materialer følger med inn i de store lyse dobbeltrommene, gjennom restaurantdelen og ut på takterrassen med fantastisk utsikt over byen. Det er et fristed for pasienter som restituerer, men også et flott sted for besøkende til Uppsala.

Som generell konsulent har vi tatt prosjektet fram både på detaljnivå og helhetlig. I samarbeid med NCC har vi utviklet rutiner og prosesser for å gjennomføre en avansert BIM-prosjektering. Resultatet er svært godt koordinert konsulentarbeid og en effektiv byggeprosess med forklarende 3D-bilder rett ut til montørene på arbeidsplassen.

Skandionkliniken er oppført i samarbeid med NCC, og man forventer å behandle de første pasientene i 2015.

Kontaktperson

Linda Santesson
Linda Santesson Avdelingssjef
Kontor:
Stockholm
Mob:
+46 72 565 41 51
Tel:
+46 10 479 99 81
linda.santesson
@linkarkitektur.se
Tiltak: Nybygg Sted: Artillerigatan 2 , Uppsala Oppdragsgiver: Akademiska Hus Bruttoareal: 14 300 m2 Status: Ferdigstilt 2014 Samarbeidspartner: NCC Fagområder: Arkitektur / Interiør / BIM - Bygnings Informasjons Modellering Arkitekturpris: PLÅTpriset 2015