Stovnertårnet

Norges mest inkluderende landskapsprosjekt

Utsiktstårnet på Stovner er en oppadstigende gangbane i tre, hvor publikum får utsikt over Oslo by. Prosjektet er kåret til Norges mest inkluderende innovasjonsprosjekt for landskapsarkitektur.

Da prosjektet landet på tegnebordet hos landskapsarkitektene i LINK Arkitektur, oppstod ideen om å utforme en svevende gangbane heller enn et tradisjonelt tårnbygg. Turen opp oppleves som en vandring blant tretoppene, der man to kan spasere sammen opp i høyden. Veien opp langs gangbanen er universelt utformet – tilgjengelig for personer til fots og på hjul, og gir sikt over Groruddalens åser, trær og bebyggelse, med Oslofjorden i horisonten.

Når veien er målet

Platåer langs gangbanen gir rom for at flere kan sitte sammen, slappe av og nyte utsikten. Utformingen av tårnet er inspirert av fuglens flukt opp i luften der platåene er deres fuglereder, og søylene som understøtter gangbanen er plassert skånsomt i terrenget. Limtrestolpene kan minne om greiner eller trestrukturer og er tilpasset bakken og de eksisterende trærne slik at minst mulig inngrep og skade oppstår.

Rekkverk har en høyde på 1.30 meter, som gir både en reell sikkerhet og en opplevelse av trygghet. Belysningen i tårnet understreker konseptet og den sirkulære bevegelsen. Den bidrar til at nærområdet oppfattes som trygt og tilgjengelig. Utforming, materialvalg og sikkerhet er prioritert i prosjektet og bærende konstruksjoner er plassert mest mulig skånsomt i terrenget. Som en del av opplevelsen i tårnet er det etablert et formidlingsprosjekt.

Stovnertårnet ble kåret til kategorivinner av landskapsarkitektur i Innovasjonsprisen for universell utforming 2020. DOGA står bak Innovasjonsprisen for universell utforming på oppdrag fra Kulturdepartementet.

Utvikling av Stovner bydel

Prosjektet er en del av Områdeløft Stovner aktivitetspark «Jesperudjordet for alle». Hensikten med tiltaket er at området tilføres en attraksjon som er så sterk at den kan bli en destinasjon både i bydelen og Oslo. Bymiljøetaten og Bydel Stovner ønsket at tårnet skulle være så høyt at man kunne se sjøen og det skulle helst være universelt utformet. Tårnet ligger vakkert til på historisk grunn på Fossumberget, som del av de lokale turveinettene og dermed lett tilgjengelig.

Ellen de Vibe, arkitekt og tidligere direktør for Plan og Bygningsetaten i Oslo har uttalt: «Jeg kunne lett sagt Operaen, men velger Stovnertårnet som Oslos flotteste bygg. Byggverket gjør at brukeren opplever byen på en ny måte».
 

Vis mindre
Video screenshot Stovnertårnet
Play
Platåer langs gangbanen med sittebenker. Foto
Vandring blant tretoppene. Foto

Les mer

Vil du vite mer om prosjektet?