Lidl HQ, Godsbanen

Kontor og parkeringshus i interaksjon med ny bydel

Utvendige trapper, terrasser seks etasjer over bakken og et solfylt atrium er noen av grepene bak et nytt kontor og parkeringshus på Godsbanen i Aarhus. LINK Arkitekturs intensjon har vært å lage arkitektur som innbyr til byliv og aktivitet - og som folk selv kan "bygge" videre på.

Med en beliggenhet i hjertet av den kreative bydelen i Aarhus og med den nye Arkitektskolen og entreprenørsenteret Institut for (x) som naboer, er næringsbygget en del av de visjonære planene for det nye kvartalet i Aarhus K. Ønsket er å utbygge det urbane miljøet til en multifunksjonell bydel med kulturproduksjon, nærings- og utdanningsområder, samt et grønt og barnevennlig boligområde

Den femte fasade

Bygningen består av 11 000 m2 kontorlokaler, en konseptbutikk på ca. 2500 m2 og et parkeringshus med ca. 350 parkeringsplasser for både Lidl og bygningene rundt.

På toppen av en matbutikk ligger kontorbygningen, som er anlagt som et torg rundt et indre voluminøst atrium. Fasadene henter inspirasjon fra materialene som historisk sett har blitt brukt i området, slik som betong, rød murstein og stål.

Både kontorbygningen og parkeringshuset er designet uten en ryggside. Fasadene åpner seg til alle verdenshjørner og fremstår derfor innbydende og åpne i uterommene. Ledige områder i høyden aktiverer den "femte fasaden" - taket. Det skaper muligheter for urban farming, sport og workshops, og utstillinger på takene.

Fleksibelt og unikt

Parkeringshuset er i likhet med kontorbygningen designet slik at det åpner opp mot byen rundt og inviterer til dialog og samhandling gjennom en rekke tiltak som skal skape byliv. Bygningen blir gradvis trappet ned fra seks etasjer til første etasje, mens en utvendig trapp skaper en rekke terrasser som kan brukes til ulike aktiviteter.

I parkeringshuset kan såkalte ‘Add-Ons’ kobles til bygningens fasader, som stimulerer bylivet. Disse kan for eksempel være kontainere stablet oppå hverandre for midlertidige verksteder eller kontorer. På denne måten oppstår en viktig forbindelse mellom parkeringshuset og brukerne i nærheten, som selv kan "bygge" på bygget.

Kulturhistorisk betydning

Det har vært avgjørende for prosjektet å respektere områdets mange eksisterende kvaliteter og Godsbane-områdets kulturhistoriske betydning for Aarhus.

Konstruksjonen vil bli bærekraftssertifisert i henhold til den såkalte DGNB-standarden. Målet er et ambisiøst bygg som kan sertifiseres til 'Platin'.

 

Vis mindre

Vil du vite mer om prosjektet?