Trondheim Spektrum

Trondheim Spektrum
foto: LINK arkitektur
Trondheim Spektrum
foto: LINK arkitektur
Trondheim Spektrum
foto: LINK arkitektur
Trondheim Spektrum
foto: LINK arkitektur
Trondheim Spektrum
foto: LINK arkitektur
Trondheim Spektrum
foto: LINK arkitektur
Trondheim Spektrum
foto: LINK arkitektur
Trondheim Spektrum
foto: LINK arkitektur
Trondheim Spektrum
foto: LINK arkitektur
Trondheim Spektrum
foto: LINK arkitektur
Trondheim Spektrum
foto: LINK arkitektur
Trondheim Spektrum
foto: LINK arkitektur
Trondheim Spektrum
foto: LINK arkitektur
Trondheim Spektrum
foto: LINK arkitektur
Previous Next

Trondheim Spektrum

Trondheim Spektrum is Europe’s largest multi‐arena for sports, culture and business.

LINK arkitektur has designed the new multi‐purpose stadium, Trondheim Spektrum, which opened in 2019. The arena covers 33.000 sq m in total, where of 18.800 sq m newbuilt, and is designed for
professional sports leagues, live concerts and trade shows.

Trondheim Spektrum is centrally located by the river Nidelven in Trondheim, within walking distance
of the city center. The huge arena is organized with four complete multi‐use halls with adjoining
customer service center. It provides a substantial continuous floor area for large sports events with
center court. Other events such as fairs, exhibitions and concerts also have excellent conditions with great logistics towards other functions in the existing buildings. The arena fulfills necessary
requirements for heights at any sports and concerts events.

The facilities consist of two older sports halls, a new sports hall and an office building. The largest hall provides seating for 8.900 people at sports events and accommodates up to 12.000 people at live concerts events.
The area between the new hall and the common social area is divided with glass facades, providing
visual contact with the facilities in the multi‐arena as well as the outdoor scenery such as the river,
park and squares.

Plan 2 below the tribune is an extension of the common social area where you also find the customer service center. All meeting rooms, VIP area, toilets and dining area are easily accessible and provides an outstanding interconnected arena with short communication paths. The audience is moved horizontally in the concourse area, and straight upwards to the ordinary tribunes or downwards to the telescope tribunes. Wheelchair access is in Level 2 and Level 1, and all access is step‐free.

Colors have been used as a means to enhance the customer flow and logistics of people in the
building, providing ideal orientation for everyone. Every quarter of the hall is colored with one of the
four primary colors. Several elements are highlighted in the specific color, like the entrances to the
toilet core, elevators and certain parts of the seating area.

For everyday purpose, the arena is used as four unique halls separated by upright partition. In the
daytime, the users enter to the sports facilities via northeast entrance with direct access to the
wardrobes, toilet zones and storage area. Audience access is based at Level 2, by two main
entrances; southeast and northwest. In addition, there are two more entrances to the northeast,
which can be used for major events.

The main construction system is made of steel on concrete beams and the tribunes are made of
concrete elements. The walls are horizontally defined in a sandwich system, where the upper part
consist of grey standing wooden panels with colored steel plates in between, the lower part is made
of bricks and the elements between are made in glass on the entire facade.
The building is heated by a district heating system from Statkraft's plant in Heimdal. The building has a density of 0.2, is built according to the TEK10 requirements, and has achieved energy class A.
The outdoor area connects well with the multi‐arena buildings and consists of recreation zones in
connection with two major squares. At Stadion square, you will find a large resting area along the
whole façade as well as gathering points at the green fields outside the square, and at Ila square you
will find the activity area with skating zones, climbing walls, children’s playground in connection with
several seating zones.

Contact Person

Gunnar
Gunnar Næss Team leader, Contract manager, Civil Architect
Office:
Trondheim
Mob:
+47 950 89 553
gn@linkarkitektur.no
Measures: Nybygg og rehabilitering Acquisition: Competition Location: Klostergata 90, Trondheim Client: Trondheim Spektrum AS Gross Area: 33 000 m2 Landscape area: Aktivitetsområde, samlingspunkter og sittesoner Status: Ferdigstilt Cooperation: Totalentreprenør Veidekke Entreprenør AS Disciplines: Architecture / Universal design Enviromental Aspect: TEK10