Nydalen High School, Oslo

Nydalen High school
Foto: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Nydalen High school
Photo: Hundven-Clements Photography
Previous Next

Nydalen High School, Oslo

Nydalen High School, a 15,000 m2 school project, was won through a public competition.

Completed in 2011 the school has room for 850 students and 100 employees. In addition to general studies, the school offers a curriculum including health and social work, service and communication, and education. The school is also an important faculty for hearing impaired students.

The school serves Oslo, an ever-expanding city with a growing student population. The construction of a new high school, further defines “Nydalen” as a thriving neighbourhood within Oslo. In addition to the high school, the Business Administration University and community college are located in “Nydalen”.

The focus of LINK arkitektur AS is to design projects that maximize the quality of the local situation and the community. To achieve this, we focus on environmental issues and universal access.

The school consists of one building volume divided into three main areas. A centrally located open glass atrium situated above multi-purpose hall with teaching areas distributed on both sides of this atrium. The building gives the appearance of being a compact building of four stories and two basement levels. The top floor is drawn back from the façade. The cafeteria, community library, auditorium and interior amphitheatre  are connected to an open atrium at the entrance level. The main themes in the design of the school include openness and transparency.

The 4-story atrium is centrally located in the building and lies over the multi-purpose hall. Deep, laminated wood beams carry the rooms over the central hall. Vertical communication, including elevators and stairs, is located in this zone. Short connections on each floor lead to various teaching departments. Administrative functions are located on the second floor, and the teachers’ workspace is located on the fourth floor.

The site does not allow for a traditional schoolyard. The outdoor areas are relatively small yet satisfy the functional requirements for high school recreation facilities. The schoolyard is not a centrally located, unified space. Rather, unique outdoor areas are distributed around the building. The immediate area around the school offers exciting outdoor activities with a short distance to public recreational areas, “Akerselva” environmental park, “Gullhaug Torg”, and more.

Contact Person

Kjetil Bakken-Engelsen
Kjetil Bakken-Engelsen Leader team Oslo, Civil Architect
Office:
Oslo
Mob:
+47 902 26 599
kjb@linkarkitektur.no
Measures: New building project Location: Nydalsveien 30 C , Oslo Client: Avantor Gross Area: 15 000 m2 Status: Completed 2011 Cooperation: Totalentreprise OPS, Veidekke entreprenør AS Disciplines: Architecture / Landscape / Interior Enviromental Aspect: Class A/B energy efficiency classification