Fanahammeren, Bergen

Fanahammeren
Photo: Hundven-ClementsPhotography
Fanahammeren
Photo: Hundven-Clements Photography
Fanahammeren
Photo: Hundven-Clements Photography
Fanahammeren
Photo: Hundven-Clements-Photography
Fanahammeren
Photo: Hundven-Clements Photography
Fanahammeren
Photo: Hundven-Clements-Photography
Fanahammeren
Photo: Hundven-Clements-Photography
Fanahammeren
Photo: Hundven-Clements Photography
Fanahammeren
Illustration: MIR
Fanahammeren
Illustration: MIR
Fanahammeren
Illustration: MIR
Fanahammeren
Illustration: MIR
Fanahammeren
Illustration: MIR
Previous Next

Fanahammeren, Bergen

3 detached houses in Fanafjorden, Bergen.

The site in Kipparvik is south west-facing and offers magnificent views over Fanafjorden. The topography, views and sunshine defined the design of this project.

We have designed modern homes with a distinctive, common architecture which binds the homes together with a uniform outdoor plan. A sloping, “closed” wall surrounds the sites and screens them off to prevent the neighbours looking in, while the main façade opens out towards the fjord and offers views to the south-west. The internal terracing of the homes means that the project follows the terrain, and all the homes are positioned so that it is possible to see from the living room how close they are to the sea.

Universal design has been used as a basis, and the main floor is linked on a level with the garage in addition to the layout inside the houses. The carriages are designed to offer parking for two cars, and the building element is designed as part of the overall structure so that the shape of the buildings emerges as a whole.

Light and air are drawn into the living rooms through large glass areas, with sliding doors which open out towards the fjord. The terraces have glass rails so as not to impair the view. The openness between the living room and the terrace creates a good space with a smooth transition between outdoors and in.

Timber has been selected for the surrounding surfaces such as the walls to the terraces, terrace flooring and ceilings. The homes are otherwise covered with light, smooth panels, and the interaction between light and golden timber work will give a warm feeling with a modern touch.

All the terraces will be screened by large roof canopies so that the spacious outdoor areas cannot be overlooked.

Contact Person

Grethe Haugland
Grethe Haugland Team leader Bergen, Civil Architect
Office:
Bergen
Tel:
+47 480 95 470
gh@linkarkitektur.no
Measures: New building project Location: Fanahammeren 124, Fana Client: Fanafjorden utvikling AS Gross Area: 1 000 m2 Status: Completed 2014 Cooperation: Opus Bergen AS Disciplines: Architecture / Universal design / Building management / Planning