Danskt Centrum för Partikelterapi

Danskt Centrum för Partikelterapi

Danskt Centrum för Partikelterapi kommer att bli Danmarks första klinik för strålterapi. Det är ett unikt projekt då endast ett fåtal kliniker i världen kan erbjuda den banbrytande cancerbehandlingen.

De främsta utmaningar i uppdraget har varit optimeringen av funktionalitet, flöden och dagsljusförhållanden. Människan står i centrum och miljön ska upplevas som trygg och professionell. Ett atrium tillför rikligt med dagsljus till byggnadens centrala del som blir ett naturligt kommunikationsnav. Invändigt kombineras varma toner och texturrika material med grönska.

LINK arkitekturs vinnande förslag bygger på idén om att byggnadens yttre avspeglar det inre; fasaden redovisar vilka funktioner som finns i kliniken. Byggnaden består av tre huvudsakliga element. Betongkonstruktionen som utgör stommen, den uppglasade ”lanternan” som markerar entrén och det omslutande skalet i perforerat Cortenstål, som håller allt samman.

LINK arkitektur står också bakom den prisbelönta Skandionkliniken i Uppsala, Nordens första cancerklinik för behandling med protoner.

Kontaktperson

Mogens Kristensen
Mogens Kristensen Direktör Aarhus & HR
Kontor:
Aarhus
Tel:
+45 20 11 17 11
mkr@linkarkitektur.dk
Uppdragstyp: Nybyggnad Plats: Palle Juul-Jensens Boulevard 99, Aarhus Kund: Region Midtjylland Bruttoarea: 10 000 m2 Status: 2015-2018 Samarbetspartner: Hoffmann, Royal Haskoning, Alectia Tjänster: Arkitektur / Tillgänglighetsanpassning / Beskrivning / Byggadministration Arkitekturpris: WAN Future Projects Healthcare Award 2016