Brinkskolan

Brinkskolan
Foto: Hundven-Clements Photography
Brinkskolan
Foto: Hundven-Clements Photography
Brinkskolan
Foto: Hundven-Clements Photography
Brinkskolan
Foto: Hundven-Clements Photography
Brinkskolan
Foto: Hundven-Clements Photography
Brinkskolan
Foto: Hundven-Clements Photography
Brinkskolan
Foto: Hundven-Clements Photography
Brinkskolan
Foto: Hundven-Clements Photography
Forrige Neste

Brinkskolan

Vårt mål med Brinkskolan har vært å skape et trygt skolemiljø som setter eleven og lærerne i hovedfokus. Som arkitekter fikk vi en stor rolle gjennom hele prosessen fra situasjonsbeskrivning til bygging og innredning. Vi har hatt som utgangspunkt å skape et pedagogisk miljø som gir inspirasjon til lekenhet og kreativitet, og som gir rom for spontane sammenkomster og læring i alle ledd.

 

Etter å ha vunnet et anbud for Täby Kommune, som ligger nord for Stockholm, fikk vi mulighet til å skape et skolemiljø for 400 videregående studenter samt 100 førskolebarn. Tomten ligger på et lavt skrånende område, vakkert omgitt av høy furu og blandingsskog, noe som gir grunnlag for et sammenhengende skolebygg over to plan.

Prosjektet er gjennomført med fokus på bærekraftig holdbarhet ut ifra et økologisk, sosialt og økonomisk perspektiv. Det stilles høye krav til bygget for at det skal oppnå sertifiseringen Miljöbyggnad Guld. Samtidig er det elevene og personalet som er i hovedfokus i prosjektet. Den grunnleggende pedagogiske ideen er å lære av hverandre, hvilke krever at lokalene er lagt opp til sosialt samvær i ulike faser. Derfor har bygget fått mange typer læringsmiljøer -  store og små, åpne og lukkede, høylytte og stille - slik at hver læringssituasjon kan finne et passende rom.

For at elevene skal føle seg trygge i skolebygget, har vi delt den i tre volumer som bindes sammen av et sentralt rom. Tanken bak dette prosjektet er å tydelig framheve dette forholdet med hjelp av kontraster i materialvalg, formspråk og funksjon. Det åpne, sentrale rommet fungerer som et knutepunkt i bygget - her finner vi hovedentreen, kantinen, bibliotek og aula. Interiøret er i lyst tre (laserisert gran i form av akustikkpanel og et massivtreelement) som hjelper lyset å slippe inn via entreen.

Utformingen av skolen består av lukkede korridorer, men den har likevel en åpenhet som gir en forutsetning for et trygt skolemiljø.

Kontaktperson

Linda Santesson
Linda Santesson Avdelingssjef
Kontor:
Stockholm
Mob:
+46 72 565 41 51
Tel:
+46 10 479 99 81
linda.santesson
@linkarkitektur.se
Tiltak: Nybygg Sted: Vallabrinksgränd 6 , Täby Oppdragsgiver: Täby kommunfastigheter Bruttoareal: 7 200 m2 Status: Ferdigstilt 2015 Fagområder: Arkitektur / Interiør / BIM - Bygnings Informasjons Modellering Miljøaspekt: Miljöbyggnad Guld Arkitekturpris: Årets Stadsbyggnadsprojekt 2016, Täby Kommune