Verdalsora primary and secondary school

Verdalsora barne og ungdomsskole
Photo: Hundven-Clements Photography
Verdalsora barne og ungdomsskole
Photo: Hundven-Clements Photography
Verdalsøra barne og ungdomssko
Photo: Hundven-Clements Photography
Verdalsøra barne og ungdomsskole
Foto: Hundven-Clements Photography
Verdalsora barne og ungdomssko
Photo: Hundven-Clements Photography
Verdalsora barne og ungdomsskole
Photo: Hundven-Clements Photography
Verdalsora barne og ungdomsskole
Photo: Hundven-Clements Photography
Verdalsora barne og ungdomsskole
Photo: Hundven-Clements Photography
Verdalsora barne og ungdomsskole
Photo: Hundven-Clements Photography
Verdalsøra barne og ungdomsskole
Foto: Hundven-Clements Photography
Verdalsøra barne og ungdomsskole
Foto: Hundven-Clements Photography
Verdalsora barne og ungdomsskole
Photo: Hundven-Clements Photography
Previous Next

Verdalsora primary and secondary school

A primary and lower secondary school with multi-purpose hall and a swimming pool.

Tree of Knowledge

Sitting under the tree of knowledge, the world tree in Norse mythology, whose branches reach out across the world and into the heavens. The Yggdrasil ash tree is supported by three long roots. The roots pass through three different worlds and at each end there is a well. One of the wells is the source of knowledge and wisdom! This has been our inspiration. The school facility consists of three different worlds, with a primary and lower secondary school and a sports complex with a multi-purpose hall and swimming pool. These have important common features that bind them together.

The Site

School facilities are centred on the area with expansive views over farmland with the hills of Nord-Trøndelag on the horizon. The building has no main direction, but rather a shape that points towards the beautiful surroundings and captures the landscape.

Architectural expression

The school should be a framework for a unique academic and social environment, with room for both the individual's needs and venues with opportunities for socialising. The primary school and lower secondary school are part of a diverse structure with the multi-purpose hall and swimming pool facilities, and the diversity is reflected in the school's design with recognizable, identity-creating forms gathered together through a common visual language based on the idea of​the tree of knowledge. The primary school, lower secondary school and multi-purpose hall/swimming pool facilities are in separate parts, which meet in the common functions, and all the functions can be accessed from the student areas, without having to go outdoors. This makes the common areas, multi-purpose hall and swimming pool easily accessible.

The outer volume has a long, soft, cohesive form that meanders around the shared functions. The library and the cafeteria are located form the heart of the school in the centre of the installation with good accessibility for everyone. From this centre, you have access directly into the primary school, the lower secondary school and the multi-purpose hall and swimming pool. The primary school and lower secondary school are each arranged around their own amphitheatre, and the student areas and special rooms are configured towards these amphitheatres. The amphitheatres serve as teaching areas, meeting areas and as vertical communication. The student areas are organized so that they are open visually to the common areas. The group rooms and storerooms act as acoustic and visual screening. All special rooms are placed so that they are open to the public areas. This provides attractive, visual openness and transparency into the activities taking place there. The common areas will also serve as an exhibition area.

The school is divided into zones in relation to exposure to social groupings. The school has room for smaller groups in order to provide a sense of assurance, while it also provides multiple venues with different characteristics that several people can use together.

Contact Person

Gunnar
Gunnar Næss Team leader, Contract manager, Civil Architect
Office:
Trondheim
Tel:
+47 950 89 553
gn@linkarkitektur.no
Measures: New school and sports facilities Location: Stiklestad allé 8, Verdal Client: Verdal Kommune Gross Area: 14 400 m2 Status: Completed 2011 Cooperation: Totalentreprenør NCC Construction Disciplines: Architecture / Interior