The Petrolium Directorate and the Petroleum Safety Authority

The Petrolium Directorate
Photo: Hundven-Clements Photography
The Petrolium Directorate
Photo: Hundven-Clements Photography
The Petrolium Directorate
Photo: Hundven-Clements Photography
 The Petroleum Safety Authority
Photo: Hundven-Clements Photography
The Petroleum Safety Authority
Photo: Hundven-Clements Photography
The Petroleum Safety Authority
Photo: Hundven-Clements Photography
The Petroleum Safety Authority
Photo: Hundven-Clements Photography
The Petroleum Safety Authority
Photo: Hundven-Clements Photography
The Petroleum Safety Authority
Photo: Hundven-Clements Photography
The Petroleum Safety Authority
Photo: Hundven-Clements Photography
The Petroleum Safety Authority
Foto: Hundven-Clements Photography
Previous Next

The Petrolium Directorate and the Petroleum Safety Authority

Office building with Energy Class B

LINK Arkitektur AS were responsible for the architectural and interior design for this building.
The solution is unconventional for a state agency. The client had a forward-looking approach and participated in conceptual workshops. This gave us a unique collaboration and joint feeling of ownership for the concept, which is fresh and youthful in its design. The building is modern both in its exterior and interior organization. There are few enclosed workspaces, people work in large open areas inspiring spontaneous dialog. The lower floors in the building have colours corresponding to older periods, while the newest are found on the upper stories. This gives the NPD headquarters a unique identity and distinguish it from other office premises in the area. “A dedicated design and visual identity are important in creating positive affiliation between the organisation and its employees as individuals,” maintains architect Erik Thesen at Link Arkitektur.

Material usage/façade expression:
The existing structure is covered with dark bricks in order to preserve the buildings’ massive character. The dark colour gives a representative and fashionable expression. The new structures have a characteristic curving glass façade, forming a pleasant contrast to the impressive brick facades. By altering the windows’ positions in relation to the office distribution a playful variety along the new facades was created. The façade have an irregular pattern giving life and a dynamic to the buildings expression and reflecting NPD as a forward-looking department.

Interior design:
The interior is inspired by geologic timescales, with their respective biological developments and geology. All periods and events are illustrated in their proper official colours. The colour setting in the various floors and interiors reflect the colours describing the different geologic periods, determined by the International Union of Geological Sciences. The chosen colours cover the periods relevant for Norwegian petroleum industry; the Permian period in rust-red, Jurassic in blue, Cretaceous in light green and Neogene in light yellow. The colours of the lower floors correspond to the oldest periods, while the most recent periods are found on top. These colours are used in the office cubicles in flooring materials and on floor- and stair-indications. The flooring in the office cubicles continues into the corridor in order to create guiding lines for visually impaired people. Coloured stripes from different periods are used on the doors in the corridors to provide better visibility, to give identity and to split up the long sequence of even doors leading into the offices. This forms an additional, visual expression for orientation inside the building. Inspired by the first living organisms, the interior and the furniture are strict and plain, and enhanced by playful furniture in selected areas.

We have emphasized design and visual identity in order to create a positive correlation between the organization and its employees. Creation of bright and pleasant areas with variation between offices and conference rooms was important. There has been a thorough and constructive discussion with the client and the end users, regarding the choice of office solutions, work approach, flexibility, room necessities/requirements, colours and artistic embellishment. Consideration was given to ensure a balance between the enterprises’ unity and proper identity.

Contact Person

Hanne Kruse
Hanne Kruse Team leader, Civil Architect
Office:
Stavanger
Tel:
+ 47 990 90 469
hk@linkarkitektur.no
Measures: New building project/ reconstruction Location: Prof Olav Hansensvei 10 , Stavanger Client: Entra Eiendom AS Gross Area: 37 500 m2 Status: Completed 2011 Cooperation: Multiconsult/ Rambøll Disciplines: Interior / Architecture Enviromental Aspect: Energy Class B