Stromso torg

Stromso torg
Photo: Hundven-Clements Photography
Stromso torg
Photo: Hundven-Clements Photography
Stromso torg
Photo: Hundven-Clements Photography
Stromso torg
Photo: Hundven-Clements Photography
Stromso torg
Photo: Hundven-Clements Photography
Previous Next

Stromso torg

Strømsø Torg is a multi-functional public square at the train station in Drammen.

Strømsø Torg is directly adjacent to Drammen train station, Norway's fourth largest station, catering to over 2.2 million passengers annually. Strømsø Torg is part of Drammen's most important town axis, the axis between the classic square in the Bragernes district and Reisetorget in the Strømsø district, which are linked by Bragernes bridge.

The square has been completely renovated and is now a worthy destination point and an important venue for the town. Vulnerable road-users are prioritised by reducing the traffic load, facilitating pedestrians and cyclists and improving the universal design. The square is divided into a large open space and a park section. A large number of people cross the square to get to the bus or train. The open space in front of the station encourages visitors to relax in a sunny part of the square and it is flexible with respect to a variety of requirements and events. The focus of the square is the water sculpture, designed by the English artist William Pye. Paving of natural stone defines and simplifies the square, while simultaneously highlighting the façades that surround the square. The park section to the south is calmer and more secluded. The old fountain has been given a new location, and with the benches and trees that frame this space, is a pleasant place to wait for the bus. The park consists of trees and lawn areas that encourage informal use.

Contact Person

Anne P. Møllenhus
Anne P. Møllenhus Team leader, Landskape Architect
Office:
LINK Landskap
Mob:
+47 480 56 626
apm@linklandskap.no
Measures: Urban space - landscape rehabilitation. Location: Strømsø Torg 1, Drammen Client: Drammen kommune Landscape area: 14 000 m2 Status: Completed: 2012 Cooperation: Multiconsult AS and kunstner William Pye Disciplines: Landscape Enviromental Aspect: Robus and sustainable materials. Design for public transport and cyclists.