Skandion Clinic

Skandion Clinic
Hundven Clements Photography
Skandion Clinic
Hundven Clements Photography
Skandion Clinic
Hundven Clements Photography
Skandion Clinic
Hundven Clements Photography
Skandion Clinic
Hundven Clements Photography
Skandion Clinic
Hundven Clements Photography
Skandion Clinic
Hundven Clements Photography
Skandion Clinic
Hundven Clements Photography
Skandion Clinic
Hundven Clements Photography
Previous Next

Skandion Clinic

A new structure is towering up on an elevation in central Uppsala. Skandion Clinic is Scandinavia's first cancer clinic for treatment with proton therapy. A patient hotel with 86 double rooms has been constructed adjacent to the clinic. Seven counties have collaborated with Akademiska Hus to realise this unique collaborative project.  LINK won a parallel assignment in 2007 with a proposal where the plot's buildable area was fully utilized and Uppsala was provided with a new signature building with a secure and high-tech interior. The clinic opened in 2015 and will treat approximately one thousand patients every year.

In 2007, Akademiska Hus invited LINK to participate in a parallel assignment for the Skandion Clinic in Uppsala in competition with three other architectural firms. During the competition, the programme was expanded to encompass an additional building volume, which later became a hotel. We accepted an exciting architectural challenge to integrate all the complex technical construction requirements and functions; a highly advanced radiotherapy facility, preparation rooms, offices, conference rooms, a hotel and a restaurant. Together, they had to form a pleasant, efficient and caring unit for the patients, employees and visitors. The fundamental architectural concept of the project was to succeed in merging so many different activities into a common structure.

LINK's winning proposal unveiled a plan solution with an efficient process flow. We provided the clinic with a coherent appearance and a clear identity, which not only manifests the clinic's significance and capacity, but also the pioneering form of cooperation that has made it possible. The building's vertical patterned façade already greets the visitor from a distance. The elevated and airy hotel building has received a delicate appearance through perforated aluminium sheets with patterns inspired by lace curtains. The more enclosed clinic portion at the entry level captures the same pattern in concrete and glass in an interplay between secluded privacy and charitable outlook.

A proton therapy clinic requires a high level of safety and the supplier of the radiation equipment, IBA, imposed very stringent technical requirements for the building's radiation facility, with up to 3.5 metre thick radiation-proof walls of iron ore concrete. An efficient patient flow will enable more patients to benefit from this form of treatment. There has been a strong desire to create an indoor environment that does not refer to the hospital. This has inspired us to work with natural materials as far as possible. Bright walls and glazed wood lathe panels are combined with a strong colour palette created by the artist Philippa Arrias. In combination with natural light and daylight simulation, the colours act as a source of energy for both the patients and staff. A carefully designed garden has been assigned a central position between the waiting room and the recovery room.

The environmentally rated hotel has 86 rooms and views out over the city. The hotel's towering volume supports the facility's identity. Its perforated sheet metal façade with window niches gives the building a human scale and a textile feel. The clinic's natural materials continue into the large, bright double rooms, through the restaurant section and onto the roof terrace with its stunning views out over the city. It is a haven for recovering patients. But it is also a welcoming venue for visitors to Uppsala.

As a general consultant, we have brought the project forward in detail and as a whole. In collaboration with NCC, we have developed procedures and processes to implement an advanced BIM design. The result is very well-coordinated consultancy documents and an efficient construction process with explanatory 3D images sent out to the engineers' workplace.

Skandion Clinic has been built in collaboration with NCC and the first patient was treated in 2015.

The clinic was awarded PLÅTpriset 2015 and was nominated Årets Bygge 2015 (Building of the Year) and Architizer A+Award, Special Mention.

Contact Person

Linda Santesson
Linda Santesson Head of Department
Office:
Stockholm
Mob:
+46 72 565 41 51
Tel:
+46 10 479 99 81
linda.santesson
@linkarkitektur.se
Measures: New construction Location: Artillerigatan 2 , Uppsala Client: Akademiska Hus Gross Area: 14 300 m2 Status: Completed 2014 Cooperation: NCC Disciplines: Architecture / Interior / BIM - Building Information Modelling Architecture Award: PLÅTpriset 2015