Frøyland Orstad Church

Frøland Orstad Church
Photo: Hundven-Clements Photography
Frøyland Orstad Church
Photo: Hundven-Clements Photography
Frøyland Orstad Church
Photo: Hundven-Clements Photography
Frøyland Orstad Church
Photo: Hundven-Clements Photography
Frøyland Orstad Church
Photo: Hundven-Clements Photography
Frøyland Orstad Church
Photo: Hundven-Clements Photography
Frøyland Orstad Church
Photo: Hundven-Clements Photography
Previous Next

Frøyland Orstad Church

A new church for the congregation Orstad / Frøyland located between Sandnes and Bryne in Norway.

Frøyland Orstad Church was completed in 2009 and is 2100 m2 in area. It is divided into two levels and has 600 seats at the place of worship. It is the first church in Norway to have a baptismal pool. In 2009, the church won the award for best accessibility for people with disabilities. The church had the highest average of people going to worship in Norway in 2010.

The participants in the project have pooled together to ensure a product with focus on universal design. This project shows creativity and new thinking. The universal design is integrated into the overall design and concept.

The church is situated in Orstad, a small village 25km south of Stavanger. The expression and design relates to the west coast landscape in the southern part of Norway. In this region, the terrain is a medley of open flat planes and hills. The building is placed into the ground with a green roof, expressing an extension of the beautiful scenery around it. The roof is a continuous slope in two directions. The composition of white triangular shapes and the combination of vertical and horizontal structures has a strong sacral and modern expression.

You approach the church along an axial path and a guideline with custom-made concrete tiles depicting biblical quotes. Through the high tower and at the end of the space of worship your eyes will be drawn to the 12-meter high alter piece. The axial path is starting outside leading you all the way up to the altarpiece. The altarpiece is a wall slab that is offset in the font wall, thereby reflecting the world outside from the both sides of the altarpiece. The wave of the wooden ceiling creates an intimate space in the back and rises dramatically upwards like clouds in the sky. Artwork is integrated into the walls, ceiling and the flooring as a part of the building.

The altar piece, rostrum, the bench for kneeling and other furniture is produced by a local furniture producer and specially developed for this project.

The foyer has flexible interior and serves as a mingle-area for services, coffee shop, gatherings etc. At the ground floor level, there is inventory for children and youth activities. The walls and materials are kept in light colours, with some contrasts in selected areas.

The lights is mainly indirect, creating a poetic space. At night, the external lighting emphasizes the shape of the church.

The church is a non-traditional church in every way and a future-oriented building with tomorrow's solutions in terms of technique, light, sound and audiovisual solutions.

Contact Person

Hanne Kruse
Hanne Kruse Team leader, Civil Architect
Office:
Stavanger
Tel:
+ 47 990 90 469
hk@linkarkitektur.no
Measures: New building project Location: Orstadbakken , Klepp Client: Klepp kyrkjelege fellesråd Gross Area: 2 100 m2 Status: Completed 2008 Cooperation: Artists: Per Odd Aarrestad and Tor Lindrupsen Disciplines: Architecture / Interior / Universal design