Drammensveien 288

Drammensveien 288
Photo: Wenche Hoel-Knai
Drammensveien 288
Photo: Wenche Hoel-Knai
Drammensveien 288
Photo: Wenche Hoel-Knai
Drammensveien 288
Photo: Wenche Hoel-Knai
Drammensveien 288
Photo: Wenche Hoel-Knai
Drammensveien 288
Photo: Wenche Hoel-Knai
Previous Next

Drammensveien 288

Drammensveien 288 is a large commercial building with a number of tenants, located in Lysaker, near Oslo. The building was built in 1990 and in need of renovation work in the common areas, along with a new reception hall and a new café. The walls and ceiling inside were in good condition and did not need remodelling. They were used as the basis for the overall design and selection of materials.

LINK Interiør created the drawings for the new interior spaces, giving the building a more modern look, without touching the existing atrium walls. The concept was based on simplification and developing a comprehensive design, which meant the materials chosen for the interior had to be suited to the existing building. LED lighting was used along with pale bamboo, a good choice from the perspective of environmental protection and sustainability!

With its inviting spacious opening beside the glass wall facing the street, the café became an embellishment for the atrium. Bamboo profiles were designed in different widths to stretch continuously from both sidewalls and across the ceiling. This wreathing effect makes the café intimate and cosy. The walls and ceiling become a singularity that encompasses and unifies the space. The lighting and technical equipment is hidden between the profiles. The same design was also used on the ceiling in the reception area to create a holistic and comprehensive look and feel. The rest of the furnishings in the café have a dark grey-black surfaces, bamboo and white Corian. The café’s counter was kept low and tidy to accentuate exquisite food being offered.

As the building is a venue for many workshops and conferences, the reception desk was designed to register large numbers of simultaneous visitors. The desk design is restrained, and has light disks and integrated planters under a countertop of light bamboo. The bamboo is sturdy and can take some wear and tear. The front panel is seamless and leads visitors naturally into the hall.

There is not a lot of space in the entry hall, so freestanding registration machines were designed specifically for the space along the wall opposite the reception desk. The signs in the building are kept plain due to the many tenants in the building.

With the use of creative design, simple modifications and innovative lighting, LINK Interiør has successfully integrated the new interior with the existing building.

Contact Person

Kjetil Bakken-Engelsen
Kjetil Bakken-Engelsen Acting leader team Oslo, Civil Architect
Office:
Oslo
Mob:
+47 902 26 599
kjb@linkarkitektur.no
Measures: Rehabilitation Location: Drammensveien 288, Lysaker Client: KLP Gross Area: 50 000 m2 Status: Completed 2014 Disciplines: Interior Architecture Award: Designers Saturday Awards Best Interior 2015: Nomination