Skandionkliniken

Skandionkliniken
Hundven Clements Photography
Skandionkliniken
Hundven Clements Photography
Skandionkliniken
Hundven Clements Photography
Skandionkliniken
Hundven Clements Photography
Skandionkliniken
Hundven Clements Photography
Skandionkliniken
Hundven Clements Photography
Skandionkliniken
Hundven Clements Photography
Skandionkliniken
Hundven Clements Photography
Skandionkliniken
Hundven Clements Photography
Forrige Næste

Skandionkliniken

Midt i det centrale Uppsala ligger Skandionkliniken, Nordens første cancerklinik til protonbehandling. Udover selve klinikken omfatter projektet et bæredygtighedscertificeret patienthotel med rummelige dobbeltværelser og en åben restaurant med tagterrasse og udsyn over byen.

Bag projektet står en unik sammenslutning af Akademiska Hus og syv svenske landsting. Totalrådgiveropgaven udbudt i parallelopdrag i 2007, hvor LINK arkitektur vandt med et forslag, der til fulde udnytter projektgrundens potentiale.

Opgaven gik på at omdanne en række meget forskellige funktioner med en mængde komplekse byggetekniske krav til et samlet arkitektonisk hele. En meget avanceret strålebehandlingsenhed, tryghedsfremmende forberedelsesrum, moderne kontorer og fleksible konferencerum skulle forbindes med et indbydende hotel med en moderne restaurant. Tilsammen skulle de danne en tryg, behagelig og effektiv ramme for patienter, medarbejdere og besøgende.

Netop dette formåede LINK arkitektur at gøre med sit forslag. Resultatet er et byggeri med et helhedsligt udtryk og en klar identitet, som understreger klinikkens store betydning. Hoteldelen løftes let over jorden af en tilbagetrukken underetage, der giver bygningen et let udtryk. Dette understøttes af facadernes sarte perforererede aluminium og karakteristiske vertikale linjer. Den mere lukkede klinikdel opføres i beton og glas med samme mønster som hullerne i aluminiumbeklædningen i en nænsom balance mellem afskærmet intimitet og velgørende udsynsmuligheder. På denne måde er stråleenheden, der bl.a. kræver 3,5 m. strålebeskyttede vægge i jernmalmbeton, smukt integreret i det samlede byggeri.

En funktionel planløsning underbygger et yderst effektivt proces- og patientflow, der gør det muligt at få flere patienter gennem behandlingen. Derudover er projektet karakteriseret af et stærkt ønske om at skabe et miljø, der ikke bærer præg af sygehus. Byggeriet er indrettes derfor med størst mulig brug af naturmaterialer. Lyse vægge og laserede træribber mødes med en farvestærk rumudsmykning skabt af kunstneren Filippa Arrias. Sammen med store vinduespartier og dagslyssimuleringer virker farverne tryghedsskabende og stimulerende på patienter og medarbejdere.

For hele byggeriet gælder det, at det er udformet med fokus på miljø i almindelighed og energieffektivitet og varmegenvinding i særdeleshed.

Projektet er udført i partnering og med brug af BIM.

Kontaktperson

Linda Santesson
Linda Santesson Afdelingsleder
Kontor:
Stockholm
Mob:
+46 72 565 41 51
Tel:
+46 10 479 99 81
linda.santesson
@linkarkitektur.se
Type: Nybyg Sted: Artillerigatan 2 , Uppsala Opdragsgiver: Akademiska Hus Bruttoareal: 14 300 m2 Status: Påbegyndt 2007. Færdigopført 2014. Samarbejdspartner: NCC Fagområder: BIM - Bygnings Informations Modellering / Arkitektur / Indretning Arkitekturpris: PLÅTpriset 2015