Ny Vennesla Kirke

Ny Vennesla Kirke

Den nye kirke i Vennesla skal ligge på toppen af kirkebakken som hjørnestenen for et større kirkekompleks bestående af gravpladser og dramatisk natur, på et byggefelt ikke langt fra den eksisterende kirke der ikke længere har kapaciteten til at rumme en stigende menighed.

Grundet Venneslas stærke arbejder- og bedekultur indeholder den nye kirke ikke kun kirkelige funktioner men fungerer som et aktivt mødested uden for kirketiderne, ved at integrere hverdagsfunktioner og merbrug for den nærtliggende skole og Venneslas foreningsliv. De forskellige funktioner bliver repræsenteret i deres egne volumener, der sammensat, skaber et samlet bygningsvolumenet der er beklædt i lokale og traditionsbundne materialer. Volumenet nedskaleres og møder den menneskelige skala mod skolen og ankomstområdet og skaleres op mod den eksisterende kirke og de nærtliggende højdedrag.

Den overordnede og robuste funktionsinddeling sikrer at funktionerne relaterende til byen ligger i tæt forbindelse til skolen og ankomstområdet, der fleksibelt kan udvides til at danne rammerne for forskellige arrangementer af forskellige størrelser. En vigtig del af oplevelsen af det at gå i kirke er den kirkelige vandring, eller processionen op mod kirken. De sakrale funktioner er derfor placeret som en forlængelse af den eksisterende kirke, i den kirkelige akse, og hele bevægelsen op gennem kirkekomplekset ender i kirkerummet.

Ceremonier som barnedåb, konfirmation, bryllup, begravelse, er alle overgangsriter og kirkerummet har derfor fået sin helt egen karakter for at understøtte opfattelsen af at man går fra et øjeblik eller rum til et andet. Kirkerummet er i varme trænuancer og lige som at kirkegængere går i kirke af forskellige årsager understøtter kirkerummet også forskellige grader af intimitet og eksponering. I dommerbetænkningen blev arbejdet med konstruktion, funktion og atmosfære beskrevet som værende ”poetisk og overbevisende” og det er vores håb at den nye kirke i Vennesla skal vække lige så stor begejstring, i mange år frem.

645 m2 kirkefunktioner, 300 m2 kontorer, 585 m2 kulturfunktioner. 

Kontaktperson

Niels Bondrup Jensen
Niels Bondrup Jensen Konkurrencechef / Sagsarkitekt / Arkitekt MAA
Kontor:
Aarhus
Tel:
+45 30 69 02 23
nbj@linkarkitektur.dk
Type: Opførelse af ny kirke samt borgerhus i Vennesla Udbudsform: Konkurrence Sted: Vennesla, Norge Opdragsgiver: Den norske kirke Bruttoareal: 1 530 m2 Status: Igangværende Samarbejdspartner: LINK Stavanger Fagområder: Arkitektur