Kilden Børnehave

Kilden barnehage
Illustrasjon: Brick Visual
Kilden barnehage
Illustrasjon: Brick Visual
Forrige Næste

Kilden Børnehave

Børnehaveprojektet ’Kilden’ skal leve op til høje krav inden for energi og miljø. Bygningen skal opføres som plushus i overensstemmelse med Futurebuilts definition: “Der skal kompenseres for energiforbrug relateret til drift af bygningen i løbet af året gennem produktion af fornybar energi. For at regnes som et plushus skal der produceres overskudsenergi på mindst 2 kWh/m2 (brugsareal) pr år”. Projektet skal BREEAM-certificeres, og udslip fra transport, energi og materialebrug skal reduceres med mindst 50% i forhold til normale byggerier. Målet for projektet er, at arkitektur, funktionalitet og bæredygtighedstiltag skal spille tæt sammen – at de tre parametre i fællesskab skal danne en helstøbt projekt.

Placeringen af byggeriet tager udgangspunkt i de skiftende vindforhold i løbet af året med fokus på optimering og afskærmning af udendørs legearealer.

Udformningen af byggeriet er bl.a. baseret på ønsket om at bevare områdets bygningsstruktur og om at genbruge den eksisterende bygningsmasses fodaftryk samt dele af den eksisterende bygningsmasse. Ligeså har optimeringen af tagfladerne til placering af bygningsintegrerede solcelleanlæg spillet en stor rolle, da alternativ energiproduktion er centralt for projektets målsætning. Sammen skaber genbrugen af fodaftrykket og de optimerede tagvinkler og -retninger et spændende byggeri med en skrå tagrygning og et asymmetrisk snit. – Et moderne og fremtidsrettet byggeri med rødder i den traditionelle sadeltagsform.

Bygningens facader og tagflader er udformet som én fælles overflade, der samler byggeriet til en helhed. Overfladen brydes af både af store udskårne felter med indrammet glas samt mindre og mere beskedne vinduesåbninger.

Juryens begrundelse for udvælgelsen af projektet handler om, at det er ualmindeligt godt gennemarbejdet og scorer højt ift. alle underkriterier. Projektet er både konceptuelt spænende og lever til fulde op til de miljø- og energimæssige krav.

- [Projektforslaget] ‘Fabelagtig’ viser, at det er muligt at bygge spændende plushus-børnehaver i Norge. Forslaget viser betydningen af en bred og tværfaglig tilgang med god integration af bygningsform, ventilationskoncept og tekniske løsninger. Tagformen er optimeret for produktion af solenergi og solcellepanelerne er integreret i tagfladen på en forbilledlig måde, siger Stein Stoknes, jurymedlem og projektleder I FutureBuilt.

Kontaktperson

Kjetil Bakken-Engelsen
Kjetil Bakken-Engelsen Gruppeleder Oslo, Arkitekt
Kontor:
Oslo
Mob:
+47 902 26 599
kjb@linkarkitektur.no
Type: Nybyg Sted: Selvbyggerveien 1B, Oslo Opdragsgiver: Omsorgsbygg Oslo KF Bruttoareal: 2 023 m2 Status: 1. plads i konkurrence Samarbejdspartner: Multiconsult og Erichsen & Horgen Fagområder: Arkitektur / Landskab / Indretning / Universel Udformning Bæredygtighed: Plushus, BREEAM