Nordahl Grieg videregående skole

Nordahl Grieg videregående skole
Foto: Hundven-Clements Photography
Nordahl Grieg videregående skole
Foto: Hundven-Clements Photography
Nordahl Grieg videregående skole
Foto: Hundven-Clements Photography
Nordahl Grieg videregående skole
Foto: Sigurd Opheim
Nordahl Grieg videregående skole
Foto: Hundven-Clements Photography
Nordahl Grieg videregående skole
Foto: Hundven-Clements Photography
Nordahl Grieg videregående skole
Foto: Hundven-Clements Photography
Nordahl Grieg videregående skole
Foto: Hundven-Clements Photography
Nordahl Grieg videregående skole
Foto: Hundven-Clements Photography
Nordahl Grieg videregående skole
Foto: LINK arkitektur
Nordahl Grieg videregående skole
Foto: LINK arkitektur
Forrige Neste

Nordahl Grieg videregående skole

Skolen ble vunnet i en EØS plan og designkonkurranse i 2006 i samarbeid med Smedsvig Landskapsarkitekter. Link Arkitektur sto for arkitekt og interiørfagene.

I starten av 2006 arrangerte Hordaland fylkeskommune en arkitektkonkurranse for en ny videregående skole i bydelen Sørås i Bergen. Av syv prekvalifiserte deltagere ble LINK signatur AS og Smedsvig Landskapsarkitekter AS sitt bidrag ”Cote” kåret som vinner. Det ble framhevet høy kunnskap om skoledrift og en utmerket løsning på utearealet. Konkurranseteamet besto av LINK signatur AS på arkitektur, Smedsvig Landskapsarkitekter AS på landskap og MIR visuals og Ole Krogness på visualisering.

”Prosjektet utmerker seg ved at det viser god løsning i hovedgrepet og gir et umiddelbart tiltalende uttrykk.” sitat fra juryens rapport

Å forme gode miljøer for ungdom er noe av det viktigste vi gjør i samfunnet.  Hovedmålsetningen var å skape en moderne og fremtidsrettet skole, med utviklingsmuligheter som også tok høyde for morgendagens utfordringer. Samtidig ble det lagt vekt på å skape en funksjonell og vakker skole, en god plass å være for elever og lærere. Videre var det viktig å gi bygningene en funksjonell generalitet som skolens skiftende behov kan utvikle seg i.

Universell utforming:

Prosjektet ble det fra starten av lagt fokus på universell utforming med tilgjengelighet for alle grupper. Det skal ikke være nødvendig for bevegelseshemmede å bevege seg bort fra fellesskapet når de skal forflytte seg. I tillegg er Nordahl Grieg VGS en knutepunktskole for hørselshemmede.

Arkitektonisk uttrykk:

Byggets arkitektur gjenspeiler brukerne som huset er tenkt til. Den står for ungdommens energi, dynamikk, selvbevissthet, fargerikhet, frisk og utfordrende. Et kobberbånd som omfavner husets transparente volum er utformet i en bevegelse som gir huset letthet og dynamikk. Glassfasaden er aksentuert med smale felt av farget glass.

Møblering:

For møbleringen ligger det til grunn et fargekonsept som er i samspill med arkitekturen. I basene, der det er farget glass i fasade og dører, er møbleringen holdt i sort og hvit for å framheve fargespillet fra lyset som skinner gjennom glasset. I fellesarealer er fargene tatt igjen i monolittiske møbler. Også i vestibyle, auditorier, kantine, personalrom og bibliotek er møbler-ingen i sterke farger som spiller på lag med fargene i resten av bygget.

Kontaktperson

Grethe Haugland
Grethe Haugland Leder team Bergen, Sivilarkitekt
Kontor:
Bergen
Tel:
+47 480 95 470
gh@linkarkitektur.no
Tiltak: Nybygg Anskaffelse: Konkurranse Sted: Steinsvikvegen 422 , Rådal Oppdragsgiver: Hordaland Fylkeskommune Bruttoareal: 14 000 m2 Status: Ferdigstilt 2010 Samarbeidspartner: Smedsvig Landskapsarkitekter Fagområder: Arkitektur / Interiør / Prosjektadministrasjon / Universell utforming / BIM - Bygnings Informasjons Modellering / Beskrivelse arkitektfag Arkitekturpris: UU (Universell utforming)- Norges best tilrettelagte bygg for hørselshemmede 2012, Bergen Kommunes Arkitektur og byformingspris 2011 og nominert til Bergen Kommunes arkitekturpris 2010