Hurtigrutemuseet

foto: Hurtigrutemuseet/ Tom Pål Holdø
foto: Hurtigrutemuseet/ Tom Pål Holdø
foto: Kolbjørn Hoseth Larssen
foto: Kolbjørn Hoseth Larssen
foto: Kolbjørn Hoseth Larssen
foto: Kolbjørn Hoseth Larssen
foto: Kolbjørn Hoseth Larssen
foto: Kolbjørn Hoseth Larssen
foto: Kolbjørn Hoseth Larssen
foto: Kolbjørn Hoseth Larssen
Forrige Neste

Hurtigrutemuseet

Et nytt vernebygg for ærverdige MS Finnmarken og et nytt historisk museum fremstår som et landemerke ved sjøfronten i Stokmarknes i Nordland.

Arkitekturkonseptet
LINK Arkitektur har skapt en løsning for det nye Hurtigrutemuseet som balanserer godt mellom det å være et signalbygg og museets funksjonsbehov, i tillegg til at anlegget bidrar positivt til lokalområdet. Prosjektet er innenfor de begrensningene som ligger i forskriftskravene, uten at det har gått på bekostning av signalbyggets egenverdi. 

Oppdraget omfatter Vernebygg for MS Finnmarken 1956, ombygging av Trekantbygget samt et tilbygg til dette for den bevarte seksjonen fra DS Finnmarken 1912. I 1999 ble det gamle hurtigruteskipet MS Finnmarken landsatt ved Hurtigrutemuseet på Stokmarknes i Nordland, og pryder i dag landskapet som en av verdens største museumsgjenstander. Løsningen for å bevare monumentet over norsk kysthistorie er et vernebygg på 3600 kvadratmeter som omslutter skipet, hovedsakelig bygget i stål og glass. Bygningens form er inspirert av skipets åpninger i skutesiden som luter fremover både i bakkant og fremkant: MS Finnmarken var det første skipet med denne formen på åpningene, noe som ga inntrykk av et skip som gikk raskt fremover. Utformingen er inspirert av dette designgrepet og konseptet underbygger dette både i volum og i plan.

Mektige glassfasader
Hovedutfordringen ved utformingen av glasskonstruksjonene var fasadenes betydelige skala samt å hensynta krevende værforhold. Bygningen beveger seg opp til 70 mm på toppen, og er bygget opp mot en eksisterende bygning, så det måtte utvikles fleksible løsninger som fanger bevegelsene. En hvit ramme omkranser bygningen, som er åpen mot øst og vest, med en stor og åpen glassvegg som presenterer skipet fra sjøsiden og som gir vidt utsyn over sjø og land utenfor.

Norges turistattraksjon nr 1
Den eksisterende bygningen sammen med det beskyttende vernebygget vil huse utstillingen til Hurtigrutemuseet som forteller historien om den kystnære ekspresslinjen. Som besøkende vil man kunne bevege seg gjennom lasterommet, til broen, byssen, salongen og lugarene som er hentet fra DS Dampskipet. I skipets gamle kafeteria kan man også føle på historiens sus, og ta en matbit eller noe å drikke. Det nye Hurtigrutemuseet ble i 2020 omtalt av Aftenposten som Norges turistattraksjon nr 1.

Kontaktperson

Gunnar Næss
Gunnar Næss Leder team Trondheim, kontraktsjef, sivilarkitekt
Kontor:
Trondheim
Mob:
+47 950 89 553
gn@linkarkitektur.no
Tiltak: Nybygg, tilbygg, ombygging Anskaffelse: Konkurranse Sted: Havnegata 2B, Stokmarknes Oppdragsgiver: Hadsel kommune Bruttoareal: 3 600 m2 Status: Ferdigstilt Samarbeidspartner: Multiconsult på RI-fag Fagområder: Arkitektur / Beskrivelse arkitektfag / Landskap / Interiør / Prosjektadministrasjon / BIM - Bygnings Informasjons Modellering Miljøaspekt: TEK 10